top of page
Apu.jpg

APU

Június 20, 2021

Nagyon fiatal voltam, amikor megismertem. Szerelem, fiatalság, ki gondolt anyaságra, apaságra? Annyira távol állt tőlünk. Ez volt az ifjúság azon korszaka, amikor a középkorúság kezdetét úgy értelmeztük, hogy majd 30 után. Ugye milyen ismerős?
Soha, de soha nem teszek ki nyilvánosan családtagoknak köszöntéseket, mert túlontúl pátoszosnak, mesterkéltnek tartom.
Most más idők járnak: három felnőtt fiúgyermek apja ül éppen mellettem. Fogalma sincs arról, hogy róla, és kicsit neki pötyögök a laptopomon. Az oroszlán jegyében született - írom ezt úgy, hogy egyáltalán nem foglalkozom horoszkóppal. Most is csak azért említettem, mert annyira, de annyira igaz rá. Egész életében küzdött. Nem önszántából, hanem mert az élet kisgyerekként rengeteg pofont adott neki, és csak így tudta túlélni akkori életét. Tudom - mert kimondatlanul is érezzük egymás gondolatait-, hogy a temérdek bántást bár eltemette mélyen magában, de azért alulról ritkán ugyan, de meg-megpiszkálja a múlt a szívét. Igen, az oroszlán is ember. Esendő, akit az élet jó emberré tett. Nem felejtette el, honnét jött, kivel és mivel kellett megküzdenie, hogy túlélje ifjúkorát. De túlélte.
Amikor első csemeténk koraszülöttként világra jött, egy idegen országban éltünk, ahol nem voltak rokonok. Még az idegen nyelvet is le kellett fordítani valakinek számunkra orvosi angolról érthető angolra. Egy hosszú, nehéz hónap után végre eljött az idő, hogy hármasban lehettünk otthon. Sokáig vártunk türelemmel, közben abban bízva, hogy minden rendben lesz. Nagyon kis esélyünk volt rá, de sikerült. Amikor elsőszülöttünket hazavihettük a kórházból, akkor lettünk igazi kis csapat: hol egyikünk, hol másikunk kelt fel éjjelente, számunkra ez így volt természetes. Az apai ösztönök bitang erősen működtek: pár hónappal később a legegészségesebb alapanyagokat szerezte be, főzött, passzírozott, hogy a mi kis koraszülött fiunk behozhasson minden fizikai lemaradást.
Ahogy az első szülésnél, úgy a második és a harmadik során is mellettem volt. Mindent megtett, amit csak lehetett, hogy könnyebb legyen nekem/nekünk a babával.
Csodálatos Apa a férjem. Ösztönösen tudta, hogy mit kell tennie, és tigrisként állt ki mindig a fiaiért. Három fiatal férfi szülei lettünk az évek múlásával, akik mind különbözőek. Az élet ettől szép. Idő kell ahhoz, hogy értékelni tudjanak olyan helyzeteket, amire még mi sem gondoltunk az ő korukban. Arra is az élet tanít meg, hogy toleránsak legyünk egymással. Bármennyire szeretünk és jót akarunk, sokszor hibázunk. Ám ahol szeretet van, ott tanulunk a hibákból és előre tekintünk.
Mert a szeretet nagy kincs, vigyázni kell rá.

Apu: Project
bottom of page